/ ThinkStock/Getty Images
Русия ще си понесе последиците, ако използва "мръсна бомба" или прибегне до употребата на ядрени оръжия, заяви Нед Прайс, говорител на американския Държавен департамент, предаде Ройтерс.

САЩ и други западни страни обвиниха руския президент Владимир Путин, че планира да предприеме по-решителни действия в Украйна, като използва претекста, че Киев се готви да създаде "мръсна бомба" - бомба, с която се разпръсква радиоактивен материал.

"Ако президентът Путин прибегне до употребата на така наречената "мръсна бомба", това със сигурност би бил още един пример за бруталността му. Ще има последици за Русия, ако тя използва "мръсна бомба" или ядрено оръжие". Нашата позиция по този въпрос е пределно ясна", каза Прайс пред журналисти.

Говорителят подчерта, че е важно Москва да знае с "какви сериозни последици" ще се сблъска, ако прибегне до употребата на "мръсна бомба" или на ядрено оръжие.

В същото време Прайс заяви, че Съединените щати не разполагат с информация, че Русия се готви да използва ядрени оръжия. 

От своя страна Русия възнамерява да повдигне в Съвета за сигурност на ООН въпроса с предполагаемите планове на Украйна да използва "мръсна бомба" и призова генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да направи всичко по силите си, за да предотврати "това ужасно престъпление", предаде Ройтерс, като се позова на дипломатически източници.

На фона на настъплението на украинските сили в Херсонска област, високопоставени руски представители се свързаха по телефона със свои западни колеги, за да ги информират, че подозират, че Украйна планира да използва "мръсна бомба" - бомба, с която се разпръсква радиоактивен материал.

Украинският президент Володимир Зеленски отправи насрещно обвинение към Русия, че самата тя планира да извърши нападение с "мръсна бомба", а след това да хвърли вината върху Украйна.

"Ако киевският режим прибегне до употребата на "мръсна бомба", ние ще разглеждаме това като акт на ядрен тероризъм", се казва в писмо на постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя, адресирано до Антониу Гутериш и до Съвета за сигурност и до което Ройтерс си гарантира достъп.

"Призоваваме западните страни да упражнят влиянието си върху режима в Киев и да го накарат да се откаже от опасните си планове, които застрашават международния мир и сигурност. Призовава генералния секретар на ООН да направи всичко по силите си, за да предотврати това ужасно престъпление", изтъква Небензя в писмото си. 

На този фон Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че се готви да изпрати през идните дни инспектори на два обекта в Украйна, предаде Ройтерс.

Инспекторите ще бъдат изпратени по искане на Киев, във връзка с твърденията на Москва, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба" - бомба, с която се разпръсква радиоактивен материал.

МААЕ оповести решението си да изпрати инспектори, след като високопоставен руски представител заяви, че два института в Украйна, свързани с ядрената индустрия, са ангажирани със създаването на такава бомба.

"Международната агенция за атомна енергия е наясно с изявленията, които Руската федерация направи в неделя във връзка с предполагаеми дейности в два ядрени обекта в Украйна", се казва в изявление на МААЕ, като се изтъква, че и двата обекта вече са били подлагани на инспекция, като единият от тях е бил инспектиран преди месец.

"МААЕ се готви да посети обектите през идните дни", се съобщава още в изявлението.

Единият от обектите, в които ще бъдат изпратени инспектори на МААЕ, се намира в Днепропетровска област, а другият - в Киев, става ясно от информацията на Ройтерс. 
БТА