Виктор Янукович се намира в България, твърди руски политик
Виктор Янукович се намира в България, твърди руски политик / Guliver/Getty Images
Виктор Янукович се намира в България, твърди руски политик
74461
Виктор Янукович се намира в България, твърди руски политик
  • Виктор Янукович се намира в България, твърди руски политик

Бившият украински президент Виктор Янукович и обкръжението му се намират в България, твърди Олег Митвол, лидер на руската извънпарламентарна формация „Алианс на зелените - Народна партия”, съобщи радио „Руска служба за новини”.

Митвол разказал вчера в ефира на радиото, че видял в български курорт близки съратници на Янукович - бившия председател на украинския Върховен съд и бившия министър на търговията от което прави извода, че Янукович е в България.

Според него те дори скоро щели да получат гражданство - по думите му, „в една славянска страна, където обичат руснаците”, и „скоро щели да станат българи”. „Не виждам основания Янукович да е в Москва. Сега времето тук е лошо. Той се намира най-вероятно на юг, на по-благодатни места”, казва уж на шега, лидерът на руските зелени.

„Реших да отида на почивка в една от черноморските страни близо до Крим - славянска страна, където обичат руснаците, и където много руснаци ходят на море. Наех апартамент за мен, съпругата си и дъщеря си. Излизам една сутрин да пийна чай и ги виждам тези хубавци, все известни хора - бившия председател на Върховния съд на Украйна и бившия министър на търговията. Възможно е те скоро да получат жителство и да станат българи. Янукович, уверен съм, също. Най близките му съратници на практика са в България. Там могат да се чувстват прекрасно, пък и езика не е сложен”, разказва той.

Според публикации в наши и чужди медии, още през 2008 г. Янукович е купил имоти на няколко места по родното Черноморие, като се посочват Слънчев бряг, Ахтопол и Лозенец.

През март новите власти в Киев обявиха за издирване Янукович, който е обвинен в пране на пари, посегателство върху териториалната цялост на Украйна и в гибелта на хора, загинали през февруари на столичния протестен площад - Майдана. Интерпол обаче не откри основания бившият украински лидер да бъде обявен за международно издирване.

Наред с други украински чиновници и бизнесмени Янукович обаче фигурира в списъка с лицата, подложени на евросанкции заради подозрения в злоупотреби с държавни средства в Украйна. Средствата им в ЕС са замразени. В момента Янукович обаче обжалва в съда наложените му ограничения.