Видео от Лампедуза с разсъблечени в студа мигранти възмути Италия
Видео от Лампедуза с разсъблечени в студа мигранти възмути Италия / БГНЕС, архив

Видео от Лампедуза, показващо мигранти, стоящи голи в студа, докато ги пръскат с лекарство срещу краста, предизвика възмущение в Италия и даде нагледен пример за неспособността на ЕС да се справи с имиграционната криза по хуманен начин, предаде Ройтерс.

Държавната телевизия РАИ2 показа видеото, заснето от мигрант с мобилен телефон в имиграционния център на острова. На него се виждат момчета и млади мъже, получаващи заповед да се съблекат навън, за да бъдат напръскани, пише БТА. РАИ2 интервюира един от мигрантите, който се оплака, че към тях се отнасят като към животни.

Лаура Болдрини, председател на долната камара на италианския парламент, направи гневна декларация, че да се събличат мъже и жени навън посред зима е недостойно за цивилизована страна.

Кметът на Лампедуза коментира, че видеото прави бежанския център да прилича на концентрационен лагер и че Италия трябва да се срамува от отношението си към мигрантите. Вътрешното министерство съобщи, че разследва случая.

Европейската комисия осъди ужасния начин, по който са третирани мигрантите и заплаши Рим със санкции, съобщи Франс прес. "Започнахме разследване на ужасните практики, прилагани в много центрове за задържане, включително този в Лампедуза и няма да се поколебаем да започнем процедура за нарушение", написа в Туитър еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом.