Вицепрезидентът на Малави Саулос Чилима
Вицепрезидентът на Малави Саулос Чилима / БТА
Вицепрезидентът на Малави и още девет души загинаха при самолетна катастрофа, съобщи малавийския държавен глава Лазарус Чаквера, цитиран от Асошиейтед прес. 

Отломките от изчезналия вчера военен самолет, с който е пътувал 51-годишният Саулос Чилима, са открити в планински район в северната част на страната след спасително-издирвателна операция, продължила повече от денонощие.
 

Чилима се е качил на борда вчера сутринта на летището в столицата Лилонгве за 45-минутен полет към град Музу, разположен на около 370 км на север. Ръководителите на въздушното движение са казали на пилота да не прави опити за кацане на летището в Мзузу заради лошото време и слабата видимост и са го посъветвали да се върне обратно в Лилонгве, каза Чаквера. След това контролът на въздушното движение изгубил връзка със с кабината и самолетът е изчезнал от радарите.

Изчезна самолетът с вицепрезидента на Малави

Президентът заяви, че машината, с която е летял вицепрезидентът, е малък витлов самолет на въоръжените сили на Малави. От съобщения от него регистрационен номер на опашката на самолета става ясно, че машината е двумоторен самолет "Дорние 228", доставен на малавската армия през 1988 г., показва справка на сайта ch-aviation.com, база данни с информация за десетки хиляди самолети по света.
 

На борда на самолета е имало седем пътници и трима членове на военния екипаж, като никой от тях не е оцелял при катастрофата.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Велев/БТА