Венецуелски политик лансира конспиративна теория за смъртта на Уго Чавес
Венецуелски политик лансира конспиративна теория за смъртта на Уго Чавес / БГНЕС

Заболяването, довело до смъртта на венецуелския президент Уго Чавес, било провокирано, за да не му се даде възможност да сложи край на диктатурата на долара и да промени световната парична система. Такова становище изрази вицепрезидентът на Боливарска република Аристобуло Истурис.

"Чавес се е превърна в главна цел, във враг номер 1 на големите световни финансови центрове, затова те го убиха. Всички сме наясно с това, но не можем да го докажем", казва Истурис, цитиран от в. „Ел Универсал". Според него, Чавес, който почина от рак преди три години, смятал да отхвърли "едно от най-силните оръжия за господство над народите - международната парична система и диктатурата на долара".

Без да има доказателства в подкрепа на твърденията си, Истурис заяви, че редица политици, които са били начело на страните от региона, с малка разлика във времето, също са заболели от рак. Той посочи президента на Парагвай (2008 - 2012), Фернандо Луго, аржентинският държавен глава Кристина Фернандес де Кирхнер (2007 - 2015 г.), бразилските лидери Луис Инасио Лула да Силва (2003 - 2010 г.) и Дилма Русеф, която оглави най-голямата южноамериканска страна през 2011 година.

През юни 2011 г. кубински специалисти потвърдиха, че Уго Чавес е болен от рак. В Хавана той премина курс лъчетерапия и химиотерапия, претърпя няколко операции, но не можа да се пребори с болестта. На 5 март 2013 г. Чавес почина в Каракас.

Източник: БГНЕС