Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че Вашингтон ще удвои дозите ваксина на Pfizer, които ще сподели с държави по света, в съответсвие с подкрепата му за целта през следващата година да бъде ваксинирано 70 на сто от населението на света.

Новото обещание на САЩ беше крайъгълен камък на посветената на ваксинацията глобална среща на високо равнище, която Байдън свика виртуално на фона на Общото събрание на ООН. На нея той призова богатите страни да направят повече за поставяне на коронавируса под контрол.

Световни лидери, хуманитарни организации и глобални здравни организации осъждат все по-остро бавното темпо на глобалната ваксинация и неравенството в достъпа до ваксини между жителите на бедните и богатите страни.

Със закупуването на още 500 милиона дози общият брой на обещаните от САЩ ваксини надхвърля 1,1 милиарда до края на 2022 година. Около 160 милиона дози, доставени от Америка, вече бяха разпределени на над 100 страни, което е повече от дареното от всички останали страни, взети заедно. Оставащата част от обещаните от Вашингтон дози ще бъдат разпределени през идната година.

"За да победим пандемията тук, трябва да я победим навсякъде", заяви Байдън. Той подчерта, че с новите ангажименти "за всяка доза, която сме поставили досега в Америка, вече сме обещали да предоставим три на останалата част от света".

Обещаните от САЩ дози обаче са само част от необходимото за постигането на глобалната цел за ваксиниране на 70 на сто от световното население и 70 на сто от населението на всяка страна преди следващата среща на ООН през септември 2022 г.. Тази цел беше предложена от глобални хуманитарни групи и получи подкрепата на Байдън.
БТА