/ iStock/Getty Images
Германската биотехнологична група Кюрвак (CureVac) обяви в сряда, че ваксината й срещу COVID-19 е показала 47 процента ефективност при последната фаза на тестовете. Резултатите са под основната цел на изследването, съобщи Ройтерс.

Bayer ще произвежда ваксината на CureVac

Това поставя под съмнение евентуалната доставка на стотици милиони дози за Европейския съюз, коментира агенцията.

Разочароващата ефективност на ваксината, известна като CVnCoV, е била установена при междинен анализ, основан на 134 случая на COVID-19 в проучване с участието на около 40 хиляди доброволци в Европа и Латинска Америка.

През ноември Европейският съюз запази до 405 милиона дози от ваксината, от които 180 милиона са допълнителна опция. След това компанията подписа меморандум за разбирателство с Германия за още 20 милиона дози.

ЕС започва преглед на ваксината на CureVac (ВИДЕО)

Компанията съобщи, че поне 13 варианта на коронавируса са установени в тестовата група, като допълни, че оригиналната версия на вируса, установена в китайския град Ухан в края на 2019 г., е "липсвала почти напълно" в тестовете до момента.

По-конкретно от случаите на COVID-19 в тестовата група 124 са били изследвани за идентифициране на вирусния вариант. Само един е бил предизвикан от оригиналната версия на коронавируса, докато 57 процента са се дължали на по-заразните варианти, будещи безпокойство.

Според съобщението на компанията междинните резултати сочат, че ваксината е ефикасна при по-младите участници в тестовете, но е показала ниска ефективност при тези над 60 години, които са в най-голям риск от тежко заболяване. Главният изпълнителен директор на Кюрвак Франц-Вернер Хаас обаче уточни, че след финалния анализ е възможно данните за ефективността да се променят.

Д-р Амеш Адалджа, експерт по инфекциозни заболявания в Центъра по здравна безопасност в университета Джонс Хопкинс, заяви, че би желал да види данните за способността на ваксината на Кюрвак да предотврати сериозно заболяване, хоспитализация и смърт. "Ако тя може да направи това, дори при 47 процента ефективност в симптоматичното заболяване, това все пак е много ценно. Това е всичко, което ние винаги сме искали от ваксините да правят", каза той.

Европейската комисия извлича 10 поуки от пандемията

Д-р Питър Хотес, вирусолог и декан на националния факултет за тропическа медицина в медицинския колеж в Байлър, Тексас, каза, че не е ясно дали проблемът зависи от вирусния вариант или от неспособността на ваксината да създава високи нива на антителата.

От основаването си през 2000 г. базираната в Тюбинген, Германия, биотехнологична компания Кюрвак се специализира в т.нар. mRNA технология, която е зад успеха на ваксините на Pfizer и Moderna, които показват над 90 процента ефективност в предотвратяването на заболяването.

Преди появата на високоефективните ваксини американската Агенция за контрол на храните и лекарствата беше поставила като цел поне 50 процента ефективност, докато Световната здравна организация - 70 процента.

Цената на акциите на Кюрвак в търговията в САЩ спадна с 48 процента след публикуването на данните.
БТА