/ iStock/Getty Images
Туниският независим медиен регулатор съобщи, че е закрил нелицензирана телевизия, силно критична към президента Каис Сайед, откакто през юли той иззе по-голямата част от властта в държавата чрез действия, определени от противниците му като преврат.

"Става дума за излъчване без лиценз. Законът важи еднакво за всички телевизии, които не спазват закона", каза пред Ройтерс Нури Лажми, ръководител на медийния регулатор.

"Зейтуна" е една от няколко телевизии, излъчващи от години без лиценз и предизвикващи по този начин гнева на медийните регулатори, които ги смятат за незаконни средства за политическо влияние. Телевизията съобщи, че полицията е претърсила централата й и е иззела оборудване.

Откакто Сайед завзе изпълнителната власт обаче, критиците му са склонни да определят всеки ход срещу противопоставящи му се медии като опит за ограничаване на значителната свобода на медиите в Тунис.

За "Зейтуна" се смята, че е близка до умерената ислямистка партия "Ан Нахда" ("Възраждане"), най-голямата политическа сила в парламента и най-шумният критик на Сайед след интервенцията му от 25 юли.

"Закриването няма нищо общо с извънредните мерки, обявени от президента", каза Лажми.

Главният редактор на "Зейтуна" Лотфи Тауати заяви, че според него ходът е свързан именно с действията на президента.

"Целта на това решение е да ни накажат за изразените от нас позиции в последно време срещу решенията на президента и силната ни критичност към това, което се случва от юли", заяви той.
 
БТА