/ iStock/Getty Images
В Тайван не са регистрирани нови случаи на Ковид-19 - за първи път от един месец, съобщиха тайванските власти, цитирани от Ройтерс. Това е знак, че навременните и ефективни мерки за превенция дават резултати.

Тайпе получи похвали от здравни експерти за това как се справя с коронавируса, включително за започналите от 31 декември проверки на пътници, пристигащи от град Ухан, Китай, където бяха регистрирани първите случаи на COVID-19 в края на миналата година.

Тайван рaзкритикува твърденията на шефа на СЗО, че стои зад расистки обиди срещу него

Досега тайванските власти са потвърдили 393 случаи на заразата и шестима починали. Общо 338 са така наречените внесени случаи, а останалите са при заразяване вътре в страната. "Разбира се, че се надяваме това да е отминало", заяви на пресконференция тайванският здравен министър Чен Шичън, имайки предвид разпространението на коронавируса и добави: "Но все още трябва да сме нащрек. Разбира се, щастливи сме, че днес няма нови случаи".

Министърът каза, че последният ден, когато не са били регистрирани нови случаи на Ковид-19, е бил 9 март, след което бройката нараснала заради връщането в Тайван на хора от огнища на епидемията в Европа и САЩ.

Тръмп: СЗО е прокитайски ориентирана, издъни се с коронавируса

Броят на оздравелите от COVID-19 достигна 124, съобщиха местните власти. Ограниченията обаче остават в сила, като задължителната 14-дневна карантина на всички пристигащи от чужбина. Тайван не е наложил пълна карантина заради коронавируса и животът на острова следва нормалния си ритъм, въпреки че правителството въведе мерки за социална дистанция и задължи гражданите да носят предпазни маски в обществения транспорт.
БТА