Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БГНЕС
Десетки хиляди хора бягат от крайбрежните зони на щата Луизиана заради наближаването на урагана Айда, а президентът Джо Байдън обеща помощ за бързото възстановяване на района веднага щом бурята отмине, съобщава Ройтерс.

БГНЕС

Айда бързо прерасна в петък от тропическа буря в ураган със скорост на вятъра от 128 км/ч, докато прекосяваше западната част на Куба и навлизаше в Мексиканския залив.

Мощен ураган може да удари крайбрежието на САЩ в Мексиканския залив през уикенда

Американският Национален център за ураганите (НЦУ) прогнозира, че Айда ще се усили до изключително опасен ураган от четвърта категория от петстепенната скала със скорост на вятъра от 225 км/ч, когато достигне американското крайбрежие късно в неделя.

БТА

Очаква се Айда да достигне сушата на същата дата, на която преди 16 години ураганът Катрина помете голяма част от крайбрежието, посочва АП.

Според метеоролозите "изключително опасната" буря ще донесе проливни дъждове и висок прилив, който може да потопи крайбрежието на Луизиана под няколко фута вода. Очакват се прекъсвания на електричеството в резултат на силните ветрове, които може да оставят хиляди домове на тъмно.

21 загинали и дузина в неизвестност след урагана „Хенри"

Президентът Байдън заяви, че 500 служители на федералната служба за реакция при бедствия се намират в Тексас и Луизиана, за да отговорят на бурята.

БТА

Губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс заяви, че ситуацията е много сериозна и че "това ще бъде един от най-силните урагани, които връхлитат щата Луизиана най-малко от 1850-те години".

В момента ураганът се намира на около 460 километра югоизточно от град Хаума, щата Луизиана, посочи НЦУ.
БТА