документи и сметки
документи и сметки / ThinkStock/Getty Images
Португалският парламент реши, че временно, до края на извънредното положение, обявено до 17 април заради епидемията от коронавирус, няма да се спира ток, вода и газ при неплащане на сметки от затруднените семейства, предаде Ройтерс. Това е част от усилията да се ограничат икономическите и социални щети от кризата.

Според правителствени данни през първата седмица на април всеки ден в центровете по труда са се регистрирали по над 4000 души, а броят на безработните се е увеличил с 28 000 в сравнение с март. Португалската икономика е експортно ориентирана и е много зависима от туризма, затова силно пострада от рязкото намаляване на търсенето.

Моряци на атомния самолетоносач „Шарл де Гол“ са със симптоми на COVID-19

Парламентът гласува и да помилва затворници със заболявания с присъди до две години и половина затвор или на които им остава за излежат по-малко от две години. Целта е да се намали броят на затворниците, за да се минимизира рискът от избухване на епидемии в местата за лишаване от свобода.
 


Португалия е в третата си седмица на извънредно положение. Досега е съобщено за 13 141 потвърдени случая на заразени и 380 починали - относително малко, особено в сравнение със съседна Испания и с Италия.

ЕК одобри серия от помощи за Гърция, Полша и Португалия заради COVID-19


Вчера асоциацията на хотелиерите АHP съобщи, че около 85% от работещите в хотелите в Португалия временно ще бъдат освободени през април заради удара, който икономиката понесе от кризата с коронавируса. Асоциацията смята, че хотелиерският сектор може да изгуби 80-90% от приходите си или до 1,4 милиарда евро между март и юни, ако коронавирусът продължи да се разпространява. На туристическия сектор в Португалия се пада около 15 на сто от БВП и именно този отрасъл помогна на страната да се възстанови от дълговата криза от 2010 - 2014 г.
 
БТА