/ Gulliver/Getty Images, архив
Около 40 моряци на борда на френския атомен самолетоносач "Шарл де Гол" отскоро проявяват симптоми, съвместими с коронавируса, и са обект на "засилено медицинско наблюдение", обяви днес министерството на въоръжените сили, цитирано от Франс прес.

"От днес екип за скрининг с техника за извършване на тестове ще бъде изпратен на борда на самолетоносача, за да проучи случаите и да предотврати разпространението на вируса на борда на кораба", посочи още военното ведомство, като уточни, че плавателният съд, който в момента е в Атлантическия океан, очаква да се върне в Тулон по-рано от първоначално планираната дата 23 април.

Министърът на военноморските сили на САЩ Томас Модли подаде оставка

Моряците със симптоми са изолирани и не се наблюдава влошаване на състоянието им, посочва министерството.

Министър Флоранс Парли каза, че самолетоносачът вече е бил напът да се върне и ще го направи по-бързо, но това разумно решение няма да създаде оперативни проблеми.

Въоръжените сили не уточниха броя на заразените или на тези със съмнения за зараза. Но според последните данни, съобщени от министър Парли в събота, са били установени около 600 случая (на цивилни и военни).

Уволниха капитана, подал сигнал за огнище на COVID-19 на самолетоносача „Рузвелт“

Цивилен агент, прикрепен към службата за отбранителна инфраструктура, е починал.

Министърът на въоръжените сили многократно посочи, че епидемията не пречи на военните да изпълняват мисиите си. Тя изтъкна, че самолетоносачът "Шарл де Гол" е с пълен капацитет и би могъл да продължи мисията си. Военен източник каза, че корабът, който в момента е край бреговете на Португалия, ще бъде в Тулон след около седмица.
 


Самолетоносачът е много добре оборудван за полагане на медицински грижи и наблюдение на болни. Медицинският екип се състои от двадесетина души - лекари, медицински сестри, хирурзи. Той разполага с болнична стая с 12 легла, респиратори, скенер, както и с помещение за изолация със сто места.

В момента екипажът е от 1760 моряци (мъже и жени), на борда има 20 бойни самолети "Рафал" и два разузнавателни самолета "Хокай".
БТА