Томас Модли
Томас Модли / Gulliver/Getty Images, архив
Модли отнесе критики заради реакцията си за огнището на COVID-19 на самолетоносача "Теодор Рузвелт"
Американският министър на отбраната Марк Еспър съобщи, че изпълняващият длъжността министър на военноморските сили на САЩ Томас Модли е подал оставка, и той я е приел, предаде Ройтерс.

Модли беше остро критикуван за реакцията си на кризата, възникнала, след като на ядрения самолетоносач "Теодор Рузвелт" беше установена зараза с коронавируса, посочва Франс прес.

Уволниха капитана, подал сигнал за огнище на COVID-19 на самолетоносача „Рузвелт“

Еспър съобщи в Twitter, че е приел оставката на Модли и с одобрението на президента Доналд Тръмп е назначил за и.д. министър на ВМС заместник-министърът на сухопътните сили Джим Макферсън.
 


Министърът на отбраната окачестви Маферсън като умен, способен лидер и професионалист, който ще възстанови доверието и стабилността на военноморските сили в това време на изпитания.

Модли предизвика остра полемика, след като уволни миналата седмица командира на "Рузвелт" капитан Брет Крозиър с аргумента, че е проявил "изключително слаба преценка", разпращайки с имейл писмо, в което призовава за спешна помощ за справяне с избухналата на самолетоносача зараза с COVID-19, припомня Асошиейтед прес.

САЩ евакуират военни от самолетоносача „Рузвелт“

В неделя Модли пристигна на кораба, който се намираше в пристанище на остров Гуам, и държа реч пред екипажа, в която разкритикува Крозиър, заявявайки, че той е "твърде наивен или твърде тъп" да командва самолетоносач. Според висш представител на министерството на отбраната Еспър е разговарял в понеделник вечерта с Модли и го е посъветвал да се извини за изказването си за Крозиър, което той впоследствие официално направил.

Според източника шефът на Пентагона не е искал оставката на Модли. Той сам я подал. Висши служители казват, че за Модли би било трудно да възстанови отношенията си с моряците, както и репутацията си сред висшите военни ръководители, според които с изказването си той е преминал границата на допустимото.

Военноморският флот съобщи, че до вчера тестове за коронавирус са направени на 79% от екипажа на самолетоносача "Рузвелт" и при 230 души той е бил положителен. До момента от кораба са евакуирани около 2000 от общо 4865 членове на екипажа.
БТА