В Перу е обявено извънредно положение заряди рязко застудяване
В Перу е обявено извънредно положение заряди рязко застудяване / снимка: БГНЕС

Рязкото застудяване в Перу вече отне живота на стотици хора в отдалечени планински селища, съобщи британският вестник "Гардиън". 

Правителството в Лима обяви извънредно положение заради стотиците загинали от измръзване деца, пише вестникът. В по-голямата част от страната температурите са най-ниски за последните 50 години, като на места достиган минус 24 градуса.

През следващите седмици се очаква температурите да продължат да падат.

Най-силно за засегнати най-бедните и изолирани райони на Андите на височина над 3000 метра, където хората и при нормални метеорологични условия живеят на границата на оцеляването, пише вестникът. Въпреки че на такава височина отрицателните температури в края на юли и началото на август са нещо обичайно, жителите не са в състояние да издържат рекордния студ.

Според перуанската неправителствена организация "План Перу" студовете през последните няколко години започват да обхващат райони с по-умерен климат. "Най-застрашени са децата, възрастните и хората, които физически не могат да издържат на толкова ниски температури в продължение на месеци", заявил представител на организацията.

Миналата година репортери на вестника посетили райони, разположени на височина над 3000 метра в Андите, където сега са регистрирани рекордно ниски температури. И тогава журналистите установили, че въздействието на недохранването и бедността, които водят до увеличаване на детската смъртност, сега се подсилва от нехарактерните промени във времето, пише БТА.

Ниските температури причиняват и смъртта на добитъка заради замръзнали водоизточници и липса на храна, а това допълнително влошава шансовете на хората да оцелеят през идващата зима.

Обявяването на извънредно положение позволява на властите в засегнатите райони да отделят допълнителни средства за лекарства, храни и настаняване на най-силно засегнатите общности.