В Ню Орлийнс бе въведен полицейски час от залез до изгрев
В Ню Орлийнс бе въведен полицейски час от залез до изгрев / снимкa: БГНЕС

В град Ню Орлийнс, чието население бе евакуирано заради надвисналата опасност от урагана Густав, от тази вечер е въведен полицейски час от залез до изгрев, предаде Асошиейтед прес. Последният автобус с евакуиращи се хора ще напусне града в 15 ч. местно време днес.

По-рано силата на урагана Густав отслабна в Мексиканския залив до трета категория от петстепенната скала Сафир-Симпсън, съобщи Националният център за ураганите в Маями, Флорида.

Метеоролозите казаха, че ураганът е намалил силата си, минавайки през Куба, повече от очакваното и в момента придружаващите го ветрове са със скорост от 201 км в час. Те обаче не изключват Густав отново да стигне четвърта категория, преди да връхлети до 24 часа Ню Орлиънс, града, опустошен преди три години от Катрина.

Кметът на Ню Орлийнс Рей Нейгън предупреди, че градските власти няма да допуснат разграбване на имущество от опразнените домове. "Крадците ще отиват право в затвора", закани се той, цитиран от БТА.

По-рано Рей Нейгън нарече Густав "майка на всички бури" и предупреди, че онези, които откажат да напуснат града, ще отговарят за съдбата си.

Президентът Джордж Буш и вицепрезидентът Дик Чейни няма да отидат на конгреса на Републиканската партия в щата Минесота заради урагана Густав, съобщи Белият дом. Буш и правителството му бяха яростно критикувани заради мудните действия и неподготвеността за реагиране при връхлитането на смъртоносния ураган Катрина над щата Луизиана преди три години, напомня Ройтерс.

Тропическият ураган премина над Куба със сила, близка до най-високата пета категория. 190 000 от евакуираните са жители на районите с ниско надморско равнище в най-западната кубинска провинция Пинар дел Рио, където е съсредоточена тютюневата индустрия на Куба. Густав наводни жилища и пътища и опустоши тютюневи плантации, но не взе жертви. Според гражданската отбрана има много ранени на острова на Младостта (Хувентуд) с 87 000 жители. Евакуираните над 300 000 кубинци започват да се връщат по домовете си.

Точно преди три години ураганът Катрина наводни 80 процента от Ню Орлиънс, като помете защитните диги на града. Тогава Катрина удари Ню Орлиънс като ураган от трета степен, тоест с една степен по-малко от Густав сега. Природната катастрофа при делтата на Мисисипи опустоши американското крайбрежие. Тогава загинаха над 1600 души, като най-много бяха жертвите в Луизиана - 1101. В дните на бедствието станахме свидетели на много актове на насилие в Ню Орлиънс, който винаги е бил крепост на престъпниците в САЩ.