/ iStock/Getty Images
Нидерландската полиция задържа женена двойка, избягала от хотел, където се намират поставени под карантина пътници, пристигнали от Южна Африка и дали положителен тест за коронавирус.

Двамата бяха задържани на амстердамското летище "Схипхол", където се били качили на самолет. "Арестите бяха извършени, докато самолетът се готвеше да излети. Те се намираха в самолет, който щеше да замине за Испания", съобщи полицията.

Двойката, 30-годишен испанец и 28-годишна португалка, са били върнати на здравните власти. Говорителка на здравните власти добави, че те са подложени отново на изолация, но не в същия хотел. Единият от тях е дал позитивен тест, но и двамата са подложени на изолация.

Срещу избягалите са заведени съдебни дела за "посегателство срещу обществената сигурност", съобщи Франс прес.

Общо 61 от над 600 пристигнали от Йоханесбург и Кейптаун дадоха позитивни тестове за коронавирус, най-малко 13 от тях са заразени с новооткрития вариант "Омикрон".

Повечето са подложени на карантина в хотел, макар че някои граждани на страната получиха разрешение да се подложат на карантина в домовете си. Далите негативни тестове бяха подложени на изолация по домовете си.
БТА