Момченце с коронавирус се роди в Гърция в събота
Момченце с коронавирус се роди в Гърция в събота / iStock/Getty Images
 Първото бебе, заразено с Covid-19, е родено в Гърция в събота в Националната университетска болница Каподистриан в Атина. Майката на новороденото е носител на вируса SARS-CoV-2, съобщава гръцкото издание Protothema.

Това е първият случай на бебе, родено с положителен молекулярен тест за коронавирус на SARS-CoV-2 от майка с инфекция от Covid-19. Бременността е била 37 седмици с анамнеза за гестационен диабет. Майката е развила фебрилна треска и кашлица преди 8 дни. И тя, и съпругът й бяха подложени на молекулярно тестване с RT-PCR, което се оказа положително и за двамата.

В петък майката пристига в болница в Атика по време на раждане и молекулярният тест излезе слабо положителен, което показва, че инфекцията с Covid-19 е в регресия.

Момченцето с тегло 3,410 грама е отведено в отделението за интензивно лечение за новородени за наблюдение. Раждането е било чрез цезарово сечение, което елиминира възможността за вертикално предаване по време на раждане. Към днешна дата всички новородени в болница „Атикон“ от майки с инфекция с Covid-19, са получили отрицателни тестове за повторни молекулярни тестове.

Източник: „Фокус“