/ БГНЕС
Гръцките власти арестуваха вчера 13 членове на екипажа и пътници на яхта, след като фойерверки, изстреляни от плавателния съд, предизвикаха горски пожар на остров Хидра, предаде Ройтерс.

Пожарникарите овладяха огъня вчера рано сутринта. Пламъците изпепелиха част от единствената борова гора на острова в отдалечения район на Бисти.

Задържаните ще се изправят пред прокурор, се казва в прессъобщение на пожарната. Не са идентифицирани името на яхтата и физически лица.

Евакуираха селища на гръцки остров заради пожар

„Арестите идват след обвинения, че горският пожар е бил предизвикана от фойерверки, изстреляни от яхтата в петък вечерта," каза служител. Арестите са извършени в яхтеното пристанище в района на Атина.

Остров Хидра се намира югозападно от Атина в Сароническия залив и е популярен сред чуждестранните туристи и пътуващите с яхти.

„Възмутени сме“, реагира кметът на Хидра Георгиос Кукудакис пред държавната телевизия. "Ако е вярно, това наистина ме натъжава."

Горски пожар избухна в района на Драма в Северна Гърция

В събота пожарникарите се бориха, за да овладеят десетки горски пожари, раздухвани от бурни ветрове на островите и в южните райони на континенталната част на страната.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петя Гергова/БТА