В Беларус бе създадено обществено движение на поддръжници на Лукашенко
В Беларус бе създадено обществено движение на поддръжници на Лукашенко / netinfo

Министърът на образованието на Беларус Александър Радков оглави създаденото обществено движение "Белая Рус" (Бяла Русия), което обединява поддръжниците на президента Александър Лукашенко, предаде ИТАР-ТАСС.

На учредителния конгрес Радков каза, че целта на "Белая Рус" е да обедини "всички здрави сили в обществото за построяването на силна и процъфтяваща държава". По думите на Радков новата организация има признаците на партия, но няма да бърза да се обявява за партия.

Ройтерс цитира анализатори, според които новата политическа сила има две цели - първо, да създаде легитимна властова база за авторитарния президент Лукашенко и, второ, да откликне на критиките на Запада, че в Беларус няма основни политически институции.

"Това е създаване на партия за онези, които са на власт, подобно на руската "Единна Русия", казва депутатката Олга Абрамова, която не се е присъединила към пропрезидентската формация. По тази причина, според нея, "Белая Рус" няма "грандиозна програма". "Това е просто група хора, които искат да направят политическа кариера и да покажат, че могат да бъдат големи като Русия, използвайки руския опит", каза депутатката.