автобус Борусия Дортмунд
автобус Борусия Дортмунд / БГНЕС, архив
Германската прокуратура има съмнения в автентичността на писмата, в които се казва, че ислямисти са атакували клубния автобус на "Борусия" (Дортмунд), а местно издание цитира разследващ, според когото зад бомбения атентат вероятно стоят десни екстремисти, предаде Ройтерс.
 
Експлозии край автобуса на футболния отбор на Дортмунд

В четвъртък в редакцията на "Тагесшпигел" е бил получен анонимен имейл, съобщи снощи вестникът, цитиран от ТАСС. В него се споменава Адолф Хитлер, има оплаквания от мултикултурализма и се отправя заплаха за ново нападение на 22 април, когато щяла "да се лее шарена кръв".
 
На този ден в Кьолн ще се състои демонстрация срещу партийната среща на конгрес на евроскептичната партия "Алтернатива за Германия", отбелязва в. "Тагесшпигел". В момента документът се проучва от прокуратурата в Карлсруе, съобщи нейна говорителка.
 
На мястото на нападението срещу автобуса бяха открити три идентични писма, с които се поема отговорността за атентата. В тях се внушаваше, че извършителите са били ислямисти. Вчера обаче германските сили на реда изразиха мнението, че писмата са фалшиви.
 

автобус Борусия Дортмунд
БГНЕС, архив


Бележка разкрива причините за взривовете до автобуса на Борусия Дортмунд

Според доклад, изготвен по поръчка на следствието, има "сериозни съмнения" за писмата, които може би са били написани с цел да се заблудят хората и да мислят, че нападението е извършено с ислямистки подбуди, съобщи телевизия АРД, цитирана от Ройтерс.
 
"Вярно е", каза Фрауке Кьолер, говорителка на федералната прокуратура в отговор на въпрос за информацията на АРД. "Наистина има съмнения", каза тя, но не пожела да даде повече информация, тъй като разследването все още не е приключило.
 
Меркел е ужасена от нападението срещу автобуса на Борусия Дортмунд

Вестник "Билд" цитира разследващ, който заявява: "Като цяло обстоятелствата ни карат да смятаме, че най-вероятно извършителите са от десния спектър". Кьолер отказа да коментира тази информация.
 
Отговорност за нападението вече поеха и леви екстремисти, но прокуратурата очевидно се съмнява в достоверността на твърденията им, посочва ДПА. Един човек, иракски гражданин, беше задържан във връзка с нападението, припомня ТАСС. Оказа се, че той е член на Ислямска държава, но вероятно няма отношение към нападението.
 

автобус Борусия Дортмунд
БГНЕС, архив

БТА