Разследващите органи в Германия работят по предположението, че експлозиите, засегнали вчера автобус на футболния отбор Борусия Дортмунд, представляват терористично нападение. Това заяви на пресконференция говорителка на федералната прокуратура, цитирана от Асошиейтед прес, ДПА и ТАСС.

По думите й двама ислямски екстремисти са в центъра на разследването, като единият вече е задържан, а в жилищата им са извършени обиски.

Експлозии край автобуса на футболния отбор на Дортмунд

Според говорителката Фрауке Кьолер писмото, намерено в района на взривовете, сочи като възможен мотив ислямски екстремизъм. Същевременно тя отбеляза, че са налице "значителни съмнения" относно предполагаемото твърдение на крайнолява групировка, че тя носи отговорност за експлозиите.

В намереното писмо се настоява Германия да изтегли разузнавателните си самолети "Торнадо" от Турция, а базата на САЩ в германския град Рамщайн да бъде закрита.

Достоверността на писмото се проверява, допълни Кьолер. "Може да допуснем, че имаме работа с терористичен фон", каза тя, но въпреки всичко "точните мотиви зад това остават неясни".
Взривните устройства са съдържали метални парчета. Един шрапнел се е забил в една от седалките на автобуса и това би било фатално, ако там бе седял човек, каза Кьолер. "Можем да смятаме за щастливи, че не се е случило нещо по-лошо", заключи тя.

Ангела Меркел е ужасена от нападението срещу автобуса на Борусия Дортмунд

Криминалистите намериха на местопроизшествието три идентични писма, писани на компютър. В текста се твърди, че атаката се извършва от ислямистка група, разгневена от участието на Берлин в операциите срещу силите на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, предаде ДПА.

По-рано днес вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер, цитиран от АП, окачестви като "необичайно" обстоятелството, че в писмото не се дава ясен мотив. По думите му писмото може да е автентично или да е "опит за оставяне на лъжлива следа".

Три взривни устройства избухнаха в близост до автобуса на Борусия Дортмунд около 19.15 ч. на 11 април вечерта местно време на тръгване от хотела, където отборът е бил на лагер. Футболистите трябваше същата вечер да имат мач срещу Монако. Експлозиите изпочупиха прозорците на возилото. При инцидента пострадаха полицай и защитникът на отбора Марк Бартра. Испанецът е с прорезни рани от счупените стъкла и е настанен в болница.

И полицай пострадал при експлозиите в Дортмунд (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според полицията взривните устройства, причинили трите експлозии, може да са били скрити в жив плет край паркинг, предаде Асошиейтед прес.

Срещата от Шампионската лига бе отложена за днес.

Борусия Дортмунд експлозии
Guliver/Getty Images

БТА