/ БГНЕС
Първоначални данни от разследването на трите експлозии, станали близо до автобуса на футболния отбор Борусия Дортмунд, показват, че те са били причинени от "сериозни експлозиви", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Експлозии край автобуса на футболния отбор на Дортмунд

"След първоначалното разследване, ние предполагаме, че това е била атака със сериозни експлозиви", се казва в съобщение в Туитър на полицията в град Дортмунд, където станаха взривовете. Заради тройната експлозия мачът от четвъртфиналите в Шампионска между Борусия Дортмунд и Монако бе отложен за утре.

Три взривни устройства избухнаха в близост до автобуса на Борусия Дортмунд на тръгване от хотела, където отборът е бил на лагер преди мача с Монако. Експлозиите изпочупиха прозорците на возилото. Леко пострада защитникът на отбора Марк Бартра. Испанецът е с прорезни рани от счупените стъкла. Той бе откаран в болница.

БГНЕС

Според полицията взривните устройства, причинили трите експлозии, може да са били скрити в жив плет край паркинг, предаде Асошиейтед прес.Взривовете станаха около 19 ч. местно време в предградие на Дортмунд на 10 километра от стадиона, в който трябваше да се играе мачът.

БГНЕС

Футболисти от отбора разказват, че са чули голям тътен, а после са били толкова потресени, че изобщо не са мислели повече за какъвто и да е било мач. Сега те ще трябва да се отърсят от шока, за да изиграят мача си утре.

На стадиона феновете скандираха името на отбора, когато говорителят на спортното съоръжение Норберт Дикел ги информира за отлагането на срещата за утре и за причините. Той каза, че няма повод за паника на самия стадион. После зрителите на мача напуснаха без проблемно трибуните.

БГНЕС

По повод случилото се германският министър на правосъдието Хайко Маас написа в Туитър, че новините са "шокиращи и че в мислите си е с играчите на Борусия Дортмунд".
Засега властите не разполагат с елементи, навеждащи на мисълта, че трите експлозии са терористичен акт, предадоха ДПА и Франс прес, като се позоваха на източник, близък до службите за сигурност. Полицията говори на този етап не за атентат, а за "сериозна атака с експлозив". Засега полицията не разполага с информации кой може да стои зад трите взрива, допълва ДПА.
Полицията използва дрон, който претърсва за други взривни устройства в района.

Същевременно агенция ТАСС съобщава, че полицията е открила подозрителен предмет край хотела, в който са били отседнали футболистите на Борусия Дортмунд. Не се уточнява за какъв предмет става дума и дали е свързан той с трите взрива, станали по-рано тази вечер