Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Учени измериха за първи път пряко нивото на живака в някои от най-дълбоките океански падини в Тихия океан и то се оказа неочаквано високо, съобщи ЮПИ.

Живакът е токсичен елемент, който съществува естествено, но и се освобождава от човешка дейност като минното дело или използване на изкопаеми горива. "Лошата новина е, че тези високи нива на живака може да означават общо увеличение в антропогенните емисии на метала в океаните ни“, каза ръководителят на изследването Хамед Санеи.

„Добрата е, че океанските падини са като постоянна утаителна яма и можем да очакваме живакът, който стига там, да бъде погребан милиони години. Тектониката на плочите ще отнесе тези седименти дълбоко в земната горна мантия", обясни Санеи, който професор по геонаука в университета в Орхус, Дания. "Макар и живакът да се премахва от биосферата, остава доста тревожно колко голямо количество се е оказало в океанските падини. Това може да е индикатор за цялостното състояние на океаните ни", добави той.

Изненадващото откритие показва също колко малко е известно за световния цикъл на живака, за темпа, с който се пренася от сушата в океаните.
БТА