/ БТА
"Русия е заплашена от разпадане поради все по-тежките санкции, а Украйна има европейско бъдеще", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

"Русия ще изпадне в икономически, финансов и технологичен упадък, докато Украйна върви към европейско бъдеще", заяви Фон дер Лайен в Киев, на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски.

"Вашата борба е и наша борба. Аз съм тук, в Киев, с вас, за да отправя много силно послание: ЕС е на ваша страна. Ние сме на ваша страна", добави тя.

Фон дер Лайен осъди клането на мирни граждани в град Буча, за което Украйна обвинява руските сили, окупирали малкия град на северозапад от украинската столица.

"Нашата човечност беше пречупена в Буча", заяви председателката на ЕК, като определи като "ужасяваща" смъртта на около 50 души при удар срещу гара в Краматорск, в Източна Украйна.

"Мобилизираме нашата икономическа сила, за да наложим на (Владимир) Путин да плати една много, много висока цена", подчерта тя.

От своя страна Зеленски заяви, че макар че е "лично признателен" на Фон дер Лайен за петте серии санкции, наложени от ЕС, "това не е достатъчно".

Фон дер Лайен посети днес и Буча, придружавана от ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и словашкия премиер Едуард Хегер, припомня АФП.
БТА