Виктор Орбан
Виктор Орбан / Gulliver/Getty Images
Унгарският парламент прие днес закон за отменяне, считано от 20 юни, на предизвикалото полемика извънредно положение, въведено за борба срещу епидемията от новия коронавирус, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Извънредното положение позволява на министър-председателя Виктор Орбан да управлява с укази, което предизвика международни критики.

Румен Радев обсъди с унгарския си колега Янош Адер последиците от коронавируса

Законодателството за извънредното положение, прието на 30 март, дава почти неограничени правомощия на премиера националист за неопределен срок, който може да е необходим за справяне с епидемията. Управляващите си навлякоха гнева на опозицията и критиките на множество европейски политици, които обвиняваха Орбан в подкопаване на демокрацията в Унгария.

Вишеградската четворка приветства плана на ЕС за възстановителен фонд за 750 млрд. евро

Отменянето на извънредното положение е "зрителна измама", заявиха няколко унгарски правозащитни организации, които се опасяват от запазване на разпоредбите, засилващи правомощията на изпълнителната власт.

От началото на миналия месец унгарските власти постепенно облекчават мерките срещу коронавируса, със затихването на епидемията, отбелязва Ройтерс.
БТА