/ БТА
Стотици ултраортодоксални евреи блокираха вчера за два часа главна магистрала в централната част на Израел в знак на протест срещу последното решение на Върховния съд, което определя младите религиозни мъже да бъдат зачислявани за военна служба, предаде Асошиейтед прес.

Отбиването на военна служба е задължително за повечето еврейски мъже и жени в Израел, но политически силните ултраортодоксални партии си бяха извоювали изключения за своите последователи, които им позволяваха вместо това да учат в религиозни училища.

Това дългогодишно споразумение породи широко разпространено недоволство сред обществеността. То се засили по време на осеммесечната война срещу „Хамас“ в Газа. Над 600 войници бяха убити, а десетки хиляди резервисти бяха мобилизирани, което усложни професионалното им развитие, бизнеса и семейния им живот.

Израел: Военна служба и за ултраортодоксалните евреи

Протестиращите сядаха на магистралата и лягаха на платното, докато полицаи ги вдигаха и преместваха, преди конна полиция  да навлезе сред тълпата. Много демонстранти държаха плакати и скандираха "В затвора! Не в армията!"

"Всички сме дошли тук с една цел, изразяваме позицията на цялата ортодоксална общественост", каза млад мъж, представил се само с първото си име Озер. "Цялата ортодоксална общественост предпочита да отиде в затвора, а не в армията."
Ултраортодоксалните възприемат целодневното изучаване на религия като свой принос за защитата на държавата. Мнозина се опасяват, че по-големият контакт със светското общество чрез армията ще отдалечи последователите от стриктното спазване на вярата.

Тази седмица Върховният съд нареди на правителството да започне да мобилизира ултраортодоксални мъже, като постанови, че системата на изключения е неравноправна.

Решението може да доведе до разпадане на правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Ултраортодоксалните партии и техните последователи се противопоставят на всяка промяна в системата.

Ултраортодоксалните съставляват около 13 % от населението на Израел. Но в условията на фрагментираната политическа система на страната те притежават значителна политическа власт и често имат голямо влияние.

Партиите са ключови членове на управляващата коалиция на Нетаняху и потенциално могат да причинят произвеждането на нови избори, ако решат да напуснат правителството.

Ултраортодоксалните лидери все още не са казали дали ще напуснат правителството, но техните последователи са насрочили голям протест в Йерусалим в неделя.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валерия Динкова/БТА