Украински мрежов оператор каза на клиентите си да се подготвят за още прекъсвания на електроснабдяването в Киев и в други области, тъй като се правят опити за намаляване на натоварването върху енергийната инфраструктура, която бе засегната от руски удари с ракети и дронове, предаде Ройтерс. 

Токът в тримилионната украинска столица спира все по-често, откакто на 10 октомври руската армия предприе вълна от нападения срещу енергийни обекти и разруши 40 процента от енергийната инфраструктура на страната. 

Тази сутрин в пиковите часове бяха нанесени няколко удара, но засега няма индикации, че днес ще има още бомбардировки, въпреки че снощи президентът Володимир Зеленски предупреди за такава опасност.

"Електропреносната мрежа на страната все още не може да бъде напълно възстановена след руските терористични атаки. Налага се да прибегнем до прекъсвания на тока в някои области, за да предотвратим претоварването на високоволтовата инфраструктура", заяви операторът на украинската система за електроснабдяване "Укренерго".

Предвижданите спирания на тока ще продължават от 6:00 ч. сутринта месно време до края на деня. Мерките ще засегнат Киев, както и Черниговска, Черкаска, Житомирска, Сумска, Харковска и Полтавска област, допълва компанията.

Снощи Зеленски каза по време на редовното си видеообръщение към нацията, че над 4,5 милиона потребители са без ток
Кметът на Киев Виталий Кличко призова гражданите да се подготвят за всичко, включително и за най-лошия възможен сценарий, при който столицата изцяло да остане без електричество и вода.
 
БТА