Украйна се е изключила напълно снощи от енергийните системи на Русия и Беларус и работи в автономен режим, съобщи националната енергийна компания "Укренерго“, цитирана от ТАСС.

НА ЖИВО: Русия започна военна операция в Украйна

Енергийната система на Украйна се е изключила от енергийните системи на Русия и Беларус и през идните дни ще е в автономен режим, за да тества системата за бъдещо свързване с Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия (ENTSO-E), се посочва в комюнике.

По-рано премиерът на Украйна Денис Шмигал съобщи, че Киев възнамерява да провери от 24 до 26 февруари в тестови режим работата на енергийната система на страната в така наречения изолиран режим. Това означава без паралелна работа с енергийните системи на Русия и Беларус.

Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко заяви, че Киев се намира на финалния етап от осъществяването на плана за изключване от енергийните системи на Руската федерация и Беларус и интеграция в европейската система.

Кирил Петков: Остро осъждаме руската военна агресия срещу Украйна

По думите му до края на текущата година украинската система ще влезе в режим на паралелна работа с европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия.

Завършването на синхронизацията на енергийните системи на Украйна с европейските е планирано за 2023 г. Миналата година украинското министерство на енергетиката обяви, че Киев няма да възобнови вноса на електроенергия от Русия и Беларус, въпреки че впоследствие ведомството съобщи, че запасите от въглища не достигат и от 21 ноември вносът от Беларус бе възобновен. 
БТА