/ БТА
Западът единодушно осъди действията на Русия, която започна военни действия в Украйна.

Германският канцлер Олаф Шолц осъди нападението на Русия срещу Украйна и го определи като необосновано и крещящо нарушение на международното право. Той допълни, че Берлин ще се консултира с партньорите от Г-7, НАТО и ЕС, предаде Ройтерс.

"Това е ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа", заяви Шолц.

Президентът Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България

Той е разговарял с украинския президент и го е уверил в солидарността на Германия, съобщи правителствен говорител.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще разговаря с колегите си от Групата на седемте днес, за да набележат по-строги мерки срещу Русия, след като президентът Владимир Путин започна това, което Байдън нарече "преднамерена война" срещу Украйна, съобщи Ройтерс.

Байдън, който разговаря с украинския президент Володимир Зеленски късно вчера, заяви, че Съединените щати и техните съюзници ще отговорят по "единен и решителен начин" на  "непровокираната и неоправдана атака от страна на руски военни сили" срещу Украйна.

"Президентът (Владимир) Путин е избрал преднамерена война, която ще доведе до катастрофални загуби на човешки живот и страдания ", посочи Байдън в изявление, публикувано късно вчера.

Русия твърди, че е извадила от строя противовъздушната отбрана на Украйна

Европейският съюз ще държи  Москва отговорна за  "неоправданата" й атака срещу Украйна, заяви днес председателката на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен, съобщи Ройтерс.

"В тези мрачни часове мислите ни са с Украйна и невинните жени, мъже и деца, които са изправени пред тази непровокирана атака и се страхуват за живота си", заяви тя в Twitter.

"Ще потърсим отговорност от Кремъл", добави фон дер Лайен.

Нападението на Русия срещу Украйна е "варварски акт на агресия" и Чехия ще отговори заедно със съюзниците си, заяви днес външният министър Ян Липавски, предаде Ройтерс.

"Решението на Кремъл да започне напълно непровокирано нападение е неприемливо и в противоречие с международното право", заяви той в Twitter. "Заедно със съюзниците си ще отговорим на този варварски акт на агресия."

Полският премиер Матеуш Моравецки призова за незабавна реакция на агресията на Русия в Украйна, като поиска "възможно най-жестоките" санкции.

"Трябва незабавно да отговорим на престъпната агресия на Русия в Украйна", написа Моравецки в Twitter. "Европа и свободният свят трябва да спрат Путин. Днес
Европейски съвет трябва да одобри възможно най-жестоките санкции. Нашата подкрепа за Украйна трябва да бъде реална."

Министърът на външните работи на Унгария заяви днес, че "войната е най-лошия сценарий". Оценката си той направи часове след като Русия нападна съседна Украйна.

В допълнение към това говорителят на правителството Пьотър Мюлер подчерта:" Сега е време за укрепване на източния фланг на НАТО. Очакваме такива решения да бъдат взети."
"Задачата сега, както винаги, е да се гарантира сигурността на унгарския народ" , заяви външният министър Петер Сиярто на официалната си страница във Фейсбук."Нашето посолство в Киев работи и е готово да помогне унгарците, които се намират в Украйна в момента."

Премиерът на Словакия Едуард Хегер  осъди "по възможно най-силен начин" атаката на Русия срещу Украйна. "Във времена, когато демократичният свят иска да живее в мир, Русия иска война. Готови сме и ще действаме обединени", каза той.

"Това е един от най-мрачните часове за Европа от края на Втората световна война насам", заяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел. Русия е изправена пред "безпрецедентна изолация" заради нападението си над Украйна и ще бъде засегната от "най-строгите санкции", които ЕС някога е налагал", каза още той.

"Това не е въпрос на блокове. Това не е въпрос на дипломатически игри за надмощие. Това е въпрос на живот и смърт. Става въпрос за бъдещето на нашата глобална общност", каза той в излъчено изявление.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която беше до него, заяви, че новите санкции срещу Русия, подготвени за приемане на извънредна среща на върха на ЕС по-късно, "ще отслабят икономическата база на Русия и нейния капацитет за модернизация". Тя заяви, че "мащабните" санкции "ще бъдат насочени към стратегически сектори на руската икономика, като блокират достъпа им до ключови технологии и пазари, ще замразят руските активи в ЕС и ще спрат достъпа на руските банки до европейския финансов пазар".

Както и при първия кръг от санкции, наложени в сряда, когато руският президент Владимир Путин се готвеше да атакува, новият пакет ще бъде координиран с партньорите и съюзниците на ЕС, каза тя.

"Тези санкции имат за цел да нанесат тежък удар върху интересите на Кремъл и върху способността им да финансират войната".

Фон дер Лайен заяви, че руските сили са "нахлули в Украйна", нарушавайки прага, за който Западът предупреди, че ще предизвика строги санкции. По думите ѝ Русия не е била насочена само срещу Украйна.

"Целта е стабилността в Европа и целият международен мирен ред. И ние ще държим президента Путин отговорен за това".

Борел заяви: "Това е един от най-мрачните часове за Европа от края на Втората световна война насам."

Той заяви, че нападението от страна на Русия - "голяма ядрена сила" - срещу прозападната ѝ съседка "е не само най-голямото нарушение на международното право, но и нарушение на основните принципи на човешкото съжителство".

Борел заяви още, че на срещата на върха "ще се постигне съгласие и ще се дадат политически насоки за приемането на най-силния пакет - най-строгия пакет от санкции, които някога сме прилагали".

Той допълни, че ЕС подготвя спешна помощ за Украйна и подкрепя операции по евакуация от страната, "включително и на нашите служители в зоните, засегнати от тази руска атака".
И Борел, и Фон дер Лайен подчертаха, че Европейският съюз е на страната на народа на Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон осъди военните действия на Русия срещу Украйна и призова Москва незабавно да ги прекрати, съобщи Ройтерс. Тази сутрин Макрон е провел телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски.

Италия квалифицира нападението на Русия срещу Украйна като "неоснователно и неоправдано" и работи с европейските си съюзници и съюзниците си от НАТО, за да отговори незабавно с единство и решителност на инвазията, гласи изявление на италианския премиер Марио Драги.

По думите на норвежкия премиер Юнас Гар Стьоре "Русия носи пълната и цялостна отговорност за хвърлянето на Европа в тази много мрачна ситуация". Членката на НАТО Норвегия граничи с Русия в Арктика. Отделно норвежкото външно министерство заяви, че премества посолството си в Украйна от столицата Киев в град Лвов в западната част на страната.

Японският премиер Фумио Кишида заяви днес, че страната му категорично осъжда едностранните действия на Русия след появата на информации, че руските сили са изстреляли ракети по няколко украински града. Кишида заяви, че е инструктирал съответните японски власти да направят всичко възможно, за да гарантират безопасността на японските граждани в Украйна.

Испанският премиер Педро Санчес също осъди действията на Русия и потвърди, че е в контакт със съюзници от НАТО за координиране на ответни действия.

Междувременно премиерът на Латвия Артурс Кришянис Каринш призова за консултации по чл. 4 от Северноатлантическия договор. Той гласи: "Страните по Договора ще се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях."

Във връзка с действията на Москва по отношение на Украйна китайското външно министерство каза, че Русия е независима страна и може да взима решения, основаващи се на собствените ѝ интереси, съобщи Ройтерс.

Пекин призова страните в конфликта да проявят сдържаност и отхвърли определянето на чеждустранни журналисти на действията на Русия като инвазия. Също така говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин посочи, че някои страни вървят по стъпките на САЩ в разпалване на конфликта в Украйна. Междувременно посолството на Китай в Украйна призова своите граждани там да останат по домовете си. Ситуацията в Украйна рязко се влоши и рисковете за сигурността нараснаха, като е възможно да се наруши социалният ред, да се стигне до хаос, предупреди посолството, но не препоръча на китайските граждани да обмислят възможността да напуснат страната.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън нарече руския президент Владимир Путин "диктатор", а нахлуването в Украйна - "отвратително и варварско начинание“

Той заяви, че западните съюзници подготвят "огромен" пакет от санкции срещу Русия, и се обърна към народа на Украйна: "Не можем и няма да гледаме отстрани".

В телевизионно обръщение към нацията Джонсън нарече руския президент Владимир Путин "диктатор", който никога няма да "подчини националното чувство на украинците".
Украйна е държава, която от десетилетия се радва на свобода и демокрация и на правото сама да избира съдбата си, каза той.

„Избирайки войната, президентът Путин не просто атакува Украйна. Той реши да извърши най-голямата атака на стабилността и Европа от десетилетия насам“. Това заяви френският държавен глава Еманюел Макрон.
БТА, БГНЕС