/ БТА
Украйна обяви, че е разбила действаща по заповед на Русия група, която подготвяла въоръжени атаки, за да дестабилизира региони в страната, предаде Франс прес.

"Организаторите на бандата подготвяха поредица от въоръжени атаки срещу инфраструктура", съобщи Службата за сигурност на Украйна (СБУ). В комюникето пише, че групата "е била координирана" от "руските специални служби".

Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

Двамата организатори, включително един руснак, са арестувани, съобщи СБУ, чиито агенти са иззели "взривно устройство, леки стрелкови оръжия и боеприпаси". Групата действала в Харков - голям град, разположен близо до руската граница в източната част на страната, - и в Житомир, Централна Украйна, на по-малко от 150 километра от столицата Киев.

Двамата организатори са бивши командоси, участвали във военни действия, каза източник от полицията за АФП.

Той добави, че под претекст, че търсят охранители, те "започнали да вербуват" помощници главно сред руснаци, извършили тежки престъпления.

Петков за ситуацията с Украйна: Явно напрежението се вдига, ще вземем отговорна позиция

Киев и Западът обвиняват Русия, че е струпала десетки хиляди войници на украинската граница в подготовка за потенциално нахлуване, както и че се стреми да дестабилизира ситуацията в съседната страна.
БТА