/ БТА
Службата за сигурност на Украйна обяви, че е разкрила една от най-големите мрежи в страната с предполагаема проруска "подривна информационна дейност", предаде Ройтерс, като допълни, че според информацията на ССУ координатор на "информационния саботаж" е бил свещеник от подчиненото на Москва духовенство.

Представители на Киев казаха, че Москва е планирала да засили действията в своята информационна война тази пролет, като разпространява дезинформация в стремежа си да разедини украинското общество в третата година на пълномащбната руска инвазия в съседната държава.

ССУ обяви още, че е разкрила петнадесет души от мрежата, свързана с руската Федерална служба за сигурност (ФСС), като вече е задържала четирима от тях, сред които и свещеник от киевски храм на Украинската православна църква, чиито миряни са малцинство в Украйна.

Мнозинството от вярващите в страната принадлежат към Православната църква на Украйна (Киевска митрополия на Украинската православна църква). Ройтерс отбелязва, че от години украинските власти и част от обществото възприемат Украинската православна църква като доверена на Москва, и припомня, че миналата година украинският парламент е подкрепил на първо четене забрана на дейността ѝ.

"Това е една от най-големите мрежи на ФСС, които са действали на територията на Украйна от началото на пълномащабната инвазия", заявиха от ССУ в канала на службата в приложението "Телеграм".

Украинската православна църква се определя като независима, заявявайки, че е прекъснала връзките си с Руската православна църква, която – както посочва Ройтерс – подкрепя войната на Москва в Украйна. В същото време правителствена комисия е заключила, че по канон църквата все още е свързана с Русия, отбелязва Ройтерс. 

Според украинската служба за сигурност групата е разпространявала прокремълски послания, целящи да дестабилизират обществото и да насаждат религиозна омраза.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА