Украйна
Украйна / ThinkStock/Getty Images
На 1 юли ще влезе в сила ново прекратяване на огъня между украинската армия и сепаратистите, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирайки съобщение на Контактната група за Източна Украйна.

Поради началото на сезона на събиране на реколтата Контактната група потвърждава пълната подкрепа на страните в конфликта за прекратяване на огъня за неопределен срок. То влиза в сила на 1 юли, съобщи във Фейсбук Дарка Олифер, говорителка на специалния пратеник на украинското правителство. Новото примирие ще позволи удължаването на примирието, въведен на 30 март по повод Великден, отбелязва АФП.

Наблюдателите на ОССЕ съобщиха, че вчера в Донбас са били регистрирани повече нарушения на прекратяването на огъня, отколкото предишния ден. Днес един украински войник беше убит и двама други ранени при сблъсъци с проруски бунтовници близо до фронтовата линия, съобщава украинската армия.

Конфликтът между проруските сепаратисти и украинската армия започна през 2014 г. и отне живота на над 10 000 души. През 2015 г. в Минск бяха подписани мирни споразумения и бяха въведени множество примирия, намалили значително броя на сблъсъците, но проявите на насилие остават редовно явление.

Политическата част на споразуменията от Минск не е изпълнена, като и двете страни отричат да носят отговорност за това, отбелязва АФП.
Политическият представител на Русия в Контактната група Борис Гризлов заяви, че връщането към въпроса за политическото уреждане на конфликта в Донбас остава приоритет в работата на Контактната група. Според него няма рационални причини за неизпълнението на мерките, предвидени в споразумението от Минск, съобщава ТАСС.

"Само пълното и последователно изпълнение на споразумението от Минск може да донесе сигурност и икономическо възстановяване на Донбас", подчерта Гризлов.

Страните не успяха да се споразумеят по текста на декларация, осъждаща изтезанията на мирни граждани.
БТА