/ iStock/Getty Images
Влиятелният украински бизнесмен Игор Коломойски е заподозрян по дело за измама и пране на пари, съобщи Службата за сигурност на Украйна (ССУ), цитирана от Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски превърна борбата с корупцията в приоритет в момент, когато руската инвазия в Украйна навлиза 18-ия си месец, а Коломойски, който е един от най-богатите хора в страната, е най-знаковата фигура, която става обект на подобно разследване.

Зеленски, който придоби известност като комик и изигра ролята на президент в телевизионния сериал "Слуга на народа", излъчен от телевизията на Коломойски, отрича да е имал лични отношения с олигарха.

"Беше установено, че през периода 2013-2020 г. Игор Коломойски е легализирал повече от половин милиард украински гривни (14 млн. долара), като ги е изнесъл зад граница, използвайки контролирани от него банки", посочи в изявление в "Телеграм" ССУ.

Коломойски засега не е отговорил на запитванията на Ройтерс за коментар.

ССУ разпространи снимки на група разследващи пред вратата на дома му, на които се вижда как Коломойски получава и подписва документи.

По-рано тази година служители на силите за сигурност претърсиха дома му във връзка с друго разследване за злоупотреби и укриване на данъци от страна на двете най-големи петролни компании в Украйна, които частично са били собственост на бизнесмена.
Алексей Маргоевски/БТА