Украински управник богаташ иска 2000 км стена с бодлива тел по границата с Русия
Украински управник богаташ иска 2000 км стена с бодлива тел по границата с Русия / снимка: Sofia Photo Agency

Украински губернатор милиардер внесе в президентската администрация проект за изграждане на стена с бодлива тел по границата с Русия. Предвидената й дължина е 2000 километра, заяви негов заместник, цитиран от Франс прес.

Според четвъртия най-голям богаташ в Украйна Игор Коломойски, чието състояние достига 1,8 милиарда долара, защитното съоръжение е необходимо, "за да се избегне всяко нашествие от страна на държавата, водеща агресивна политика спрямо Украйна". Наскоро Коломойски бе назначен за губернатор на Днепропетровска област.

Проектът може да бъде осъществен за 6 месеца, увери пред Интерфакс вицегубернаторът на региона Святослав Олийник. Металното съоръжение с бодлива тел се предвижда да брани цялата дължина на границата с Русия - 1920 километра. Стойността му ще е 100 милиона долара, уточни чиновникът.

По време на първия си телефонен разговор с руския президент Владимир Путин новият украински държавен глава Петро Порошенко се оплака вчера от предполагаемо нахлуване на руски танкове в Украйна. Киев и Западът обвиняват Русия, че тайно подкрепя проруския въоръжен бунт в източните украински провинции, изпращайки оръжия на сепаратистите.

Коломойски бе назначен в Днепропетровск през март, за да се опита да обуздае сепаратистките напъни в областта. През последните месеци в Украйна много се говореше за наградата от 10 000 долара, предложена от милиардера за всеки заловен и предаден на властите сепаратист - мярка, смятана за твърде ефикасна с оглед въвеждане на ред в поверения му регион, напомня АФП.

Бизнесменът отправи гневни критики към Владимир Путин. В отговор руският лидер го нарече мошеник и нехранимайко. През април Русия откупи руския филиал на ПриватБанк - най-голямата банка в Украйна, собственост на Коломойски, и спря дейността й в анексирания Крим.

Източник: БТА