Удари срещу Иран биха ускорили разработването на ядрени оръжия в страната?
Удари срещу Иран биха ускорили разработването на ядрени оръжия в страната? / netinfo

Евентуални военни удари срещу Иран биха могли да тласнат страната към ускоряване на разработването на ядрени оръжия и да се окажат контрапродуктивни. Това се изтъква в доклад, публикуван от британския изследователски център „Оксфорд рисърч груп” и подкрепен от Ханс Бликс, предаде Франс прес.

Много е вероятно евентуални въоръжени атаки в Иран да доведат до резултата, който целят да предотвратят - разработката на ядрени оръжия до няколко години, пише в предисловие към доклада Ханс Бликс, бивш ръководител на оръжейните инспектори на ООН.

Ако днес Иран е поел пътя към разработката на ядрени оръжия, той се движи сравнително бавно и според повечето оценки ще се сдобие с тях след пет години, изтъква Франк Барнаби - британски експерт, автор на доклада. Евентуални военни атаки може да ускорят напредъка на Иран към атомната бомба, предупреждава той.

В случая с Ирак военната акция бе предприета с цел да ликвидира оръжия за масово унищожение, каквито не съществуваха. В случая с Иран една военна акция би била насочена срещу намерения, които биха могли да съществуват или не; неминуемо би последвала трагедия и хаос в региона, подчертава Ханс Бликс.