/ iStock/Getty Images
Учени от университета в Манчестър, Англия, идентифицираха нов метод за защита на космените фоликули при химиотерапия, чрез който се предотвратява косопадът по време на лечението, съобщава сайтът MedicalXpress.

Специалистите са използвали инхибиторите CDK4/6, които блокират клетъчното делене, като не оказват токсично въздействие върху фоликулите. При това космите стават по-малко уязвими към таксаните - противоракови препарати, които се приемат в борбата с рака на млечната жлеза.
 

Било установено, че таксаните въздействат върху стволови клетки в корените на космите. От тези стволови клетки се образуват специални делящи се клетки. Учените обаче не са наясно какъв е свързаният с увреждането на фоликулите механизъм. Не е ясно също защо у едни хора косопадът е по-силен, а други - по-слаб, при положение че приемат еднакви дози от препарата.

Откриха съединение, което може да унищожи вируса ХИВ

Понастоящем хиляди пациентки в САЩ се готвят да съдят фармацевтичната компания "Санофи" заради липсата на предупреждение за риска от постоянен косопад при лечение с препарата й "Taxotere".
БТА