Убиецът от Чарлстън казал на свой съсед, че смята да открие стрелба в колеж
Убиецът от Чарлстън казал на свой съсед, че смята да открие стрелба в колеж / снимки: Guliver/Getty Images

Съсед на белия мъж, който застреля деветима чернокожи в черква на афроамериканската общност в Чарлстън, в щата Южна Каролина, каза, че той замислял първоначално да открие стрелба в колежа в Чарлстън. Това предаде Ройтерс, като цитира в. „Вашингтон пост” и телевизия Ен Би Си.

22-годишният Кристън Скривън, чернокож съсед на убиеца от черквата Дилан Руф, каза, че неотдавна двамата пили цяла нощ. Руф му казал, че ще открие огън в някое училище, а после споменал колежа в Чарлстън. „Моята реакция тогава беше: това е безумно”.

Според Скривън Дилан Руф може би е променил плановете си, защото е разбрал, че кампусът на колежа е по-трудно достъпен. „В сряда той каза, че нещата ще се случат. Каза, че имат седем дни. Дадох си сметка, че той го е направил, наистина е отишъл и е направил онова, което казваше, че ще направи”.

Роднини на деветте жертви на стрелбата в църква в американския град Чарлстън се изправиха срещу заподозрения за убийствата при първоначалното му изслушване пред съда и му простиха, съобщи АП.

Убиецът от Чарлстън казал на свой съсед че смята да открие стрелба в колеж
netinfo

Опечалените близки посъветваха Дилан Руф да се покае за греховете си и се помолиха Бог да се смили над душата му. „Прощавам ти, моето семейство ти прощава. Бихме искали да се възползваш от тази възможност да се покаеш… Направи го и ще си по-добре, отколкото си сега”, заяви Антъни Томпсън.

„Ние те приехме с радост на нашето библейско училище в сряда вечерта. Ти уби някои от най-прекрасните хора, които познавам. Всяка клетка от моето тяло ме боли… и никога няма да бъда същата… но нека Бог се смили над теб”, каза Фелиша Сандърс, която оцеляла при нападението, като се престорила на умряла, но загубила сина си.

Руф леко наведе главата си, докато роднините на жертвите говореха. Той не присъства лично в съдебната зала, а участва по видеовръзка от ареста.

Забележителните изказвания на близките на убитите изглеждаха в съзвучие с атмосферата по улиците на Чарлстън, където хората издигнаха паметник и планираха бдение, за да не допуснат реакция, каквато стрелецът може би се е надявал да предизвика с нападението си в афроамериканската църква в града.

„Един омразен човек дойде в тази общност с някаква побъркана идея, че би могъл да всее разделение, но всичко, което направи, беше, че ни обедини и ни накара да се обичаме още повече”, каза кметът Джоузеф Райли младши, посочва АП.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че реакцията на роднините на жертвите е илюстрирала добротата на американския народ, отбелязва Ройтерс. „Насред една най-мрачна трагедия от тези семейства просиява добротата на американския народ”, написа Обама в профила си в Twitter.

Източник: БТА