Турция нямало да избегне забавянето на преговори с ЕС
Турция нямало да избегне забавянето на преговори с ЕС / netinfo

Френският министър на външните работи Филип Дуст-Блази заяви, че Турция няма да може да избегне забавянето на преговорите за членство в Европейския съюз, съобщиха световните агенции.

Дуст-Блази заяви това пред журналисти във финландския град Тампере, където снощи се събраха на вечеря министрите на външните работи от ЕС и техните средиземноморски партньори. Той не уточни дали това означава замразяване на някои от 35-те тематични глави от преговорния процес.

Преговорите за присъединяването на Турция към Евросъюза няма да бъдат замразени, но ще се забавят след отказа на Анкара да отвори пристанищата си за кипърски кораби, заяви вчера европейският комисар за разширяването Оли Рен.

Финландия, която е ротационен председател на ЕС, все още се надява да бъде постигнат компромис по въпроса. Хелзинки даде на Анкара срок до 6 декември, за да изпълни изискването да отвори пристанищата и летищата си за кипърски кораби и самолети. В противен случай страните от страните-членки на Съюза ще трябва да предвидят прекъсване, поне частично, на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.