/ Thinkstock/Getty Images
Турските прокурори започнаха наказателно разследване срещу 17 лица в САЩ, включително нюйоркския сенатор Чък Шумър, бившия адвокат Прийт Бхарара и водещия учен Хенри Барки по подозрения в подпомагане на терористична група, съобщиха държавните медии в събота.
 
САЩ "не трябва да подслоняват терорист" като Гюлен, заяви турският президент

Истанбулската прокуратура задейства процеса, след като група турски адвокати подадоха жалба срещу тези хора. Адвокатите ги обвиняват във връзки с живеещия в Щатите мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, който, според Анкара, дирижирал опита за преврат от 15 юли м.г.
 
Близо 55 млн. турци решават съдбата на Ердоган в неделя

Списъкът на обвиняемите включва американски граждани, които са имали участие по въпроси на Турция, а също и турски граждани, които пребивават в Съединените щати.
 
Други личности под подозрение са бившият директор на ЦРУ Джон Бренън, бившият високопоставен служител на ЦРУ Греъм Фулър, ученият Майкъл Рубин от американския инвестиционен институт и президентът на Тюркско-американския алианс Фарук Табан.
 
Ердоган: След референдума Турция ще преразгледа отношенията си с Европа

Те ще бъдат разследвани в "опит за нарушаване на конституционния ред", "опит за сваляне на турското правителство" и "членство във въоръжена терористична група".
 
Анкара обвинява движението на Гюлен като „терористична организация“, макар че той отрича да е замесен в подобни действия и в събитията от миналото лято. Южната ни съседка неведнъж е искала от САЩ неговото екстрадиране. Вашингтон не се съгласява, поради което е и обвиняван в подкрепа за Гюлен.
БГНЕС