/ iStock/Getty Images
Турция планира нови проучвания за природен газ и нефт в Източното Средиземноморие, пише вестник Сабах, цитиран от БГНЕС.

Проучванията са в съгласие с меморандума за разбирателство, подписан между Анкара и признатото от ООН правителство в Либия, каза министърът на енергията и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез.

"Компаниите, на които ще дадем лиценз да правят проучвания за газ, петрол и разработване на находищата, ще работят в рамките на морската юрисдикция, изложена в споразумението.", отбеляза Дьонмез.

Министърът посочи още, че корабите "Фатих" и "Явуз" вече са направили четири сондажа за природен газ и петрол и започват пети, като дейността им е резултат от ролята на Турция като гарант на Турската република в Северен Кипър.

Турция не се отказва от газа край Кипър

Новите сондажи ще бъдат фокусирани в райони южно от Кипър, след като досега са проучвани зони източно, северно и западно от острова.

"Много играчи се опитват да държат Турция и Либия извън играта в Източното Средиземноморие, но споразумението с Либия, което отговаря на международното морско право, подсигурява участието на Турция в изследването на района за въглеводороди.", казва Фатих Дьонмез.

Турция често оспорва правото на правителството на Кипър да изследва района за находища на въглеводороди, като изтъква, че Турската република в Северен Кипър също има права над природните богатства.
БГНЕС