/ Guliver/Getty Images
Турция потвърди днес, че няма да изпрати политически представител в Брюксел на международна конференция за бъдещето на Сирия, предаде АФП.

Дипломатически източници, цитирани от Анадолската агенция, потвърдиха, че Турция няма да изпрати представител на конференцията. Източниците заявиха, че това решение е взето от Анкара заради "липсата на задоволителни отговори" от организаторите за формата на срещата и равнището на участие.

Антониу Гутериш призова за нов подход за предотвратяване на войните

АФП не е могла да получи коментар от турското външно министерство по въпроса. На форума, на който са поканени над 70 страни и международни организации, ще бъде обсъдено как да бъде изпълнено решението за помощта от 12 млрд. долара, договорено на дарителската конференция в Лондон през февруари 2016 г.

Няколко тематични сесии са организирани още от днес. В сряда сутринта делегациите ще се срещнат отново за участие в пленарна сесия, съпредседателствана от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Турският премиер Бинали Йълдъръм, който бе поканен, не каза нищо за конференцията и дипломати, интервюирани вчера от АФП, предположиха, че Анкара няма да изпрати представител.

Химическото нападение в Сирия е било извършено от въздуха

Кадрите и информациите от северозападната сирийска провинция Идлиб показват, че сирийското правителство е използвало химически оръжия при нападение днес, което Анкара смята за явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, коментираха още от турското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Министерството призова Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да започне незабавно разследване, а "страните, които имат влияние върху сирийския режим", да помогнат да се сложи край на "тежкото нарушение на примирието".

Лавров: Сътрудничеството с Турция за ситуацията в Сирия може да е по-ефикасно от това със САЩ

При атаката, която се смята, че е извършена от сирийски правителствени самолети, са убити най-малко 58 души, включително 11 деца под 8-годишна възраст, според Сирийския център за наблюдение на човешките права и медицински източници. Сирийски военни източници категорично отрекоха, че армията е използвала химическо оръжие.
БТА