/ Gulliver/Getty Images
Съперниците на левия популист Обрадор признаха поражението си
Официалните резултати от изборите в Мексико сочат като победител в президентската надпревара Лопес Обрадор с 53% от участвалите в гласуването в неделя, предаде АФП.
 
Кандидатът на управляващата Институционно-революционна партия Хосе Антонио Меаде призна победата на Обрадор. "Институционно-революционната партия не е победител на днешните избори. Андрес Мануел Лопес Обрадор спечели мнозинството. Той ще има отговорността да води изпълнителната власт и за доброто на Мексико му пожелавам успех", каза Меаде.

В Мексико се провеждат общи избори

Другите конкуренти на Обрадор също признаха, че са победени.
 

Gulliver/Getty Images


Избирането на Обрадор за президент слага началото на ново управление, което наследява напрегнати отношения със САЩ и критично отношение на неспокойните инвеститори, отбеляза Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави Андрес Мануел Лопес Обрадор, че е станал "следващият президент" на Мексико.
 

Gulliver/Getty Images


В Twitter Тръмп написа, че "няма търпение" да работи с него и че "може да бъде направено много" за доброто на Мексико и САЩ, предадоха Ройтерс и АП.
 

Около 89 милиона мексиканци имаха право на глас в тези най-мащабни избори в историята на страната. Разкрити бяха 3400 секции за гласуване.
 
Освен за президент мексиканците гласуваха за 500 членове на Камарата на депутатите, 128 сенатори, осмина губернатори на провинции, 1600 кметове, като и местни органи на управление.
 

Gulliver/Getty Images

В същото време лявата Клаудия Шейнбаум стана в неделя първата жена, избрана на поста губернатор на град в столицата Мексико, сочи социологически сондаж след края на изборния ден. Шейнбаум е от лявата партия Морена на Андерс Мануел Лопес Обрадор, победител на президентските избори.
 
Според социологическия институт "Митофски" 56-годишната жена учен ще получи между 47,5% и 55,5% от гласовете, което я поставя далеч пред традиционните кандидати. Това поставя края на 20-годишната доминация на Революционнодемократическата партия (лява) в този мегаполис.




 
БТА