Доналд Тръмп припомни, че е първият президент на САЩ от десетилетия, който не е започнал нови войни в света
Доналд Тръмп припомни, че е първият президент на САЩ от десетилетия, който не е започнал нови войни в света / БТА
Доналд Тръмп направи прощално обръщение като президент, откъси от речта му бяха разпространени от Белия дом. Като държавен глава Тръмп заяви, че потвърждава „свещената идея, че в Америка властите са отговорни пред хората“.„Направихме това, за което дойдохме, и много повече“, каза той. Политикът подчерта, че е станал "първият президент от десетилетия, който не е започнал никакви нови войни".Администрацията му е „възстановила силите“ на САЩ и „американското ръководство в чужбина“, каза Тръмп.

„Вдъхнахме нов живот на нашите съюзи (с други държави. - бел. Ред.). И сплотихме други страни по света да се противопоставят на Китай, както никога досега“, се казва в текста на апела.

Според него най-голямата опасност, пред която са изправени САЩ, е загубата на вярата в себе си и в тяхното „национално величие“.

„Америка не е скромна страна на нерешителни хора, които трябва да бъдат прикривани и защитавани от онези, с които не сме съгласни“, добави Тръмп.

Той заяви, че се моли новата администрация на Джо Байдън да успее да гарантира сигурността и просперитета на страната.

В същото време той отбеляза, че неговото политическо движение е в началото на пътя. "Сега, докато се подготвям да предам властта на новата администрация по обяд в сряда, искам да знаете, че започнатото от нас движение е само началото", каза той.

Тръмп повтори, че осъжда щурма на сградата на Конгреса на 6 януари след митинга на негови привърженици, при който имаше 5 жертви.

"Всички американци бяха ужасени от атаката срещу нашия Капитолий. Политическото насилие е атака върху всичко, което ценим като американци. Никога не може да бъде толерирано", каза той.

След размириците Камарата на представителите започна процедура по импийчмънт срещу Тръмп по обвинение в подбудителство към метеж. Сега случаят е в Сената.

Превод и редакция: DarikNews