/ Gulliver/Getty Images
Американският президент ще произнесе годишната си реч на 5 февруари
Председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси покани президента Доналд Тръмп да произнесе на 5 февруари годишната реч "За състоянието на съюза", предаде Асошиейтед прес.

Камарата на представителите забрани на Тръмп да произнесе реч

Президентът Тръмп е приел поканата на Пелоси. В писмо до нея той заявява, че за него е голяма чест да приеме поканата да говори на общо заседание на двете камари на Конгреса идната седмица. "Имаме велика история за разказване, имаме велики цели за постигане", добавя Тръмп.

Първоначално речта "За състоянието на съюза" бе насрочена за 29 януари, но заради частичната парализа на правителството Пелоси оттегли поканата към Тръмп и му постави като условие да се споразумее с Конгреса за подновяване на работата на правителството, за да произнесе речта си. Това е първият случай, в който председател на Камарата оттегля покана към президента да произнесе тази реч, отбелязва АП. 

Нанси Пелоси
БГНЕС

Пелоси уточнява в писмото, че двамата с президента са разговаряли вчера и са постигнали съгласие за новата дата. "В днешния ни разговор (в понеделник - б.р.) се споразумяхме за 5 февруари", пише тя.

Нанси Пелоси с обвинения към Тръмп, изфабрикувал криза по границата с Мексико

В речта "За състоянието на съюза" президентите на САЩ всяка година представят приоритетите, програмата и възгледите си за бъдещето на страната. Тази година речта стана повод за "кръстосване на шпаги" между Тръмп и Пелоси заради частичното затваряне на правителството, продължило 35 дни. Според Франс прес размяната на писма между двамата лидери е знак за разведряване на отношенията им. Но Доналд Тръмп излиза отслабен от тази битка, предизвикана от самия него, посочва АФП. Той се съгласи да поднови работата на правителството за три седмици, докато парламентарна комисия работи по намиране на компромис за контрола над нелегалната имиграция. Тръмп заплаши с нова бюджетна парализа от 15 февруари, ако не бъде постигнат компромис по искането му за строеж на стена по границата с Мексико и се закани, че ще въведе извънредно положение и ще използва извънредни правомощия, за да заобиколи Конгреса, добавя АФП.

Предстои Камарата на представителите и Сенатът да приемат резолюция, с която официално да поканят Тръмп да говори на общото заседание на двете камари на Конгреса, добавя АП.
БТА