Трима сомалийски министри бяха убити при атентат в Могадишу
Трима сомалийски министри бяха убити при атентат в Могадишу / снимка: БГНЕС

Деветнайсет души, включително трима сомалийски министри, бяха убити при бомбен атентат в хотел в столицата Могадишу, предаде Ройтерс. Загинали министрите са на здравеопазването - Камар Аден Али, на образованието - Ахмед Абдулахи Уайел, и на културата и висшето образование Ибрахим Хасан Адоу. Те присъстваха на дипломирането на студенти по медицина, компютърни науки и инженерство, която се провеждаше в хотел "Шамо" в Могадишу.  

Сред загиналите е имало и двама репортери, а други двама журналисти са били тежко ранени, каза представител на сомалийското радио, цитиран от Асошиейтед прес.

Военни части от други африкански държави водят почти всекидневни сражения с ислямските бунтовници, които контролират голяма част от Централна и Южна Сомалия, допълва БТА.

В страната от Африканския рог няма стабилно правителство вече близо две десетилетия. През февруари беше съставено правителство на националното единство, но засега то не е успяло да се пребори с реалната власт на екстремистите.

Властите заподозряха за атентата ислямистката групировка "Ал Шабаб", която уби сомалийския министър на сигурността и най-малко още 30 души при самоубийствено нападение през юни.

Днешната атака е най-кървавата в Сомалия от 17 септември, когато бойци на "Ал Шабаб" извършиха самоубийствен атентат в главната военна база на мисията на Африканския съюз в Могадишу, при което загинаха 17 миротворци, припомни Ройтерс.