В Брюксел днес започна първата от трите срещи на върха, на които президентът на САЩ Джо Байдън и западните съюзници ще обсъждат засилване на натиска върху руския президент Владимир Путин заради войната в Украйна. Те ще обсъждат и  последиците за сигурността и икономиката на Европа и света от войната, съобщи Асошиейтед прес.
 

Байдън и лидерите на другите държави от НАТО започнаха срещата си в централата на Алианса с позиране за групова снимка. Срещата им протича при закрити врата и се очаква да продължи няколко часа. На извънредната среща на върха на НАТО в Брюксел България е представлявана от президента Румен Радев. Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също са в делегацията за извънредната среща на върха на страните-членки на НАТО.

Президентство на Република България

Днес в Брюксел ще има и среща на върха на Г-7 и среща на върха на 27-те членки на Европейския съюз. Байдън ще присъства и на трите срещи и планира да даде пресконференция в края на деня.

Министър-председателят Кирил Петков участва в редовното заседание на Европейския съвет на 24 и 25 март в Брюксел. Европейските лидери ще обсъдят руската военна агресия срещу Украйна, темите за сигурността и отбраната, енергетиката, икономически въпроси, COVID-19 и външни отношения, съобщиха от правителствената пресслужба.

Днес ще покажем единството на Европа и Северна Америка. Докато сме заедно, сме в безопасност. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на извънредната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел, посветена на войната в Украйна.

Радев, Генчовска и Заков заминават в Брюксел за извънредна среща на върха на НАТО

Изправени сме пред най-голямата криза за сигурността от поколения. Ще обсъдим заплахата за Украйна, за НАТО и за целия основан на правила свят, добави той.

Столтенберг изрази очакване съюзниците да ускорят отбранителните разходи.

Президентът (Владимир) Путин направи голяма грешка - да започне война срещу независим суверенен народ, подцени силата и смелостта на украинците и на техните въоръжени сили, посочи той. По неговите думи Русия среща в Украйна много по-голяма съпротива от очакваното.

НАТО ще разполага бойни групи в България и още три източни държави

Генералният секретар заяви, че НАТО няма да изпраща войски или военновъздушни сили в Украйна, защото това би довело до война с Русия. Той допълни, че всяка употреба на химическо оръжие ще бъде ярко нарушение на международното право с огромни последици, ще промени същността на конфликта, би било катастрофа за украинците и би засегнало територии на НАТО.

Столтенберг призовава Китай да се присъедини към останалия свят и да осъди руските действия в Украйна, както и да не оказва подкрепа за Москва.
БТА