Трапезните сортове тиква се отглеждат почти по целия свят от 17-ти век. Днес тиквата набира популярност като една от най-полезните диетични и хипоалергенни култури.
Съвременният човек трябва да консумира тиква поради следните причини:
Месестата част на тиквата е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри. Калоричното съдържание на 100 г тиква е 22 - 24 ккал, в това количество съдържанието на диетични фибри е 10 - 12% от дневните количества за възрастен.
Полезно е да включите ястия от тиква в менюто на хора, които се опитват да отслабнат. Суровата тиква е полезна за диабетици - нейният гликемичен индекс не надвишава 25.
Тиквата рядко причинява алергии. Прясна или сготвена тя е полезна и за хора, страдащи от непоносимост към други плодове и зеленчуци. Продуктът може да се използва в бебешка храна. Сокът от тиква съдържа много витамин А и бета каротин. Тези вещества имат висока антиоксидантна активност, участват в синтеза на ензими и нормализират отделянето на протеинови съединения, включително колаген. Те са необходими за производството на родопсин, който подобрява зрението при здрач. Наличието на витамини Е и С в тиквата значително подобрява усвояването на витамин А и бета каротин.
Печената тиква е незаменима през студения сезон за укрепване на имунната система. Сокът от тиква е полезен като „мултивитаминна бомба” и помага за бързото лечение на настинка и грип. Тиквата съдържа калиеви и магнезиеви соли. Те регулират функционирането на сърцето и нервната система. Витамино-минералният състав на тиквата има положителен ефект върху кожата, косата и ноктите, забавя стареенето и подобрява външния вид.
Приготвената на пара или варена тиква помага на хора с храносмилателни проблеми, с възпалителни процеси в черния дроб и бъбреците.
Съвременният човек трябва да консумира тиква поради следните причини:
Месестата част на тиквата е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри. Калоричното съдържание на 100 г тиква е 22 - 24 ккал, в това количество съдържанието на диетични фибри е 10 - 12% от дневните количества за възрастен.
Полезно е да включите ястия от тиква в менюто на хора, които се опитват да отслабнат. Суровата тиква е полезна за диабетици - нейният гликемичен индекс не надвишава 25.
Тиквата рядко причинява алергии. Прясна или сготвена тя е полезна и за хора, страдащи от непоносимост към други плодове и зеленчуци. Продуктът може да се използва в бебешка храна. Сокът от тиква съдържа много витамин А и бета каротин. Тези вещества имат висока антиоксидантна активност, участват в синтеза на ензими и нормализират отделянето на протеинови съединения, включително колаген. Те са необходими за производството на родопсин, който подобрява зрението при здрач. Наличието на витамини Е и С в тиквата значително подобрява усвояването на витамин А и бета каротин.
Печената тиква е незаменима през студения сезон за укрепване на имунната система. Сокът от тиква е полезен като „мултивитаминна бомба” и помага за бързото лечение на настинка и грип. Тиквата съдържа калиеви и магнезиеви соли. Те регулират функционирането на сърцето и нервната система. Витамино-минералният състав на тиквата има положителен ефект върху кожата, косата и ноктите, забавя стареенето и подобрява външния вид.
Приготвената на пара или варена тиква помага на хора с храносмилателни проблеми, с възпалителни процеси в черния дроб и бъбреците.