ТЕПКО: АЕЦ Фукушима не беше подготвена за цунамито
ТЕПКО: АЕЦ Фукушима не беше подготвена за цунамито / снимка: Reuters

Цунамито, което разтърси ядрената централа "Фукушима" през март, беше много по-силно, отколкото централата е била способна да понесе, съобщи компанията оператор в първата си официална оценка на най-тежката ядрена катастрофа от 25 години насам.

"Размерът на сполетялото ни цунами беше много над очакванията ни", заяви вицепрезидентът на ТЕПКО Масао Ямазаки при представянето на междинен доклад за случилото се в централата и предприетите действия за справяне с бедствието.
Повтаряйки първоначалната си оценка, ТЕПКО съобщи, че цунамито, връхлетяло АЕЦ "Фукушима", надхвърляло височина от 15 метра в някои области, като преодоляло 10-метровите защитни стени. "Както се споменава в доклада, подготвените от нас предпазни мерки не са били достатъчни и в резултат на това се стигна до изтичане на радиация. Извиняваме се от цялото си сърце за причинения тежък инцидент", заяви Ямазаки.

Тристранен комитет, който инспектира междинната оценка на ТЕПКО, съобщи, че мащабът на бедствията през март е бил много над очакванията на компанията и дори на правителството. "Може да се каже, че земетресенията и цунамитата трябва да бъдат преосмислени още по-сериозно, правителството и експертите в областта също трябва да си направят самооценка", съобщи комитетът.

През март земетресение от 9 степен преодоля стените, защитаващи АЕЦ "Фукушима" на Тихоокеанското крайбрежие, на 240 км северно от Токио, повреди системите й за охлаждане и предизвика ядрена авария.