Тед Круз
Тед Круз / Gulliver/Getty Images
Американският сенатор Тед Круз обяви, че ще се присъедини към още десетина свои колеги републиканци, които ще оспорят изборната победа на президента Джо Байдън на 6 януари, когато двете камари на Конгреса официално ще утвърдят гласовете на членовете на Избирателната колегия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според излъчваните от всеки щат електори Байдън побеждава действащия президент Доналд Тръмп с 306 на 232 гласа при необходими 270 в колегията.

Круз и още 10 сенатори републиканци се присъединяват към републиканския сенатор Джош Хаули, който тази седмица стана първият сенатор, който обяви, че ще оспори изборните резултати. Същото смятат да направят и над 100 републиканци в Камарата на представителите.

В изявление Круз и 10-те му колеги съобщават, че на 6 януари ще гласуват за отхвърляне на гласовете на електорите от ключови щати, където президентът Доналд Тръмп смята, че е имало изборни измами. Те ще поискат учредяване на комисия за спешно разследване на твърденията за фалшификации.

Изявлението е дело на сенаторите републиканци Тед Круз, Рон Джонсън, Джеймс Ланкфорд, Стив Дейнс, Джон Кенеди, Марша Блакбърн, Майк Браун и избраните на 3 ноември нови сенатори Синтия Лумис, Томи Тъбървил, Бил Хагърти и Роджър Маршал.

По действащите правила Конгресът трябва да вземе предвид такова възражение на изборни резултати, ако то бъде подадено от най-малко един сенатор и един конгресмен. В такъв случай заседанието на двете камари на Конгреса се преустановява и те оппотделно разглеждат въпроса и гласуват по него в срок до два часа. Ако една от двете камари гласува против, възражението се отхвърля. Според наблюдатели Камарата на представителите, където мнозинство имат демократите, ще гласува против всякаква инициатива, която подлага на съмнение победата на демократа Джо Байдън, отбелязва ТАСС.
БТА