Теч на радиоактивна вода в тайванска АЕЦ констатира местен контролен орган
Теч на радиоактивна вода в тайванска АЕЦ констатира местен контролен орган / снимка: БГНЕС, aрхив

От ядрена електроцентрала в Тайван може би от три години изтича радиоактивна вода, сочи доклад на правителствена агенция за ядрен надзор, предаде Ройтерс.

Според доклада има изтичане от два реактора на т.нар. Първа АЕЦ, разположена в Шъхмън - безлюден крайбрежен район недалеч от гъсто населената столица Тайпе, пише БТА.

От корпорацията "Тайпауър", която оперира атомните електростанции в островната държава, обяснили, че въпросната вода не произхожда от хранилищата, а може би от конденз или водата за миене на подовете. Но контролният орган отклонил това обяснение и поискал да се открие истинската причина за теча.

Понастоящем в Тайван действат три АЕЦ-а с шест реактора. Случилото се в Първа АЕЦ ще се отрази зле на плановете за изграждане на четвърта ядрена електроцентрала в страната. При дебат тази седмица относно тези планове депутати от тайванския парламент влязоха в юмручна схватка, отбелязва Ройтерс.Агенцията допълва, че 18,4 на сто от произвежданата електроенергия в Тайван идва от ядрени централи.